Ikke-kategoriseret

Skyggesiderne af salgsannoncerne

Som både køber og sælger har jeg været igennem en del salgsannoncer. Både læste, men også selvskrevne.

Det har været svært for mig at formulere dette indlæg, da jeg ikke vil hænge nogen ud, men blot belyse de fejl og mangler, jeg ofte ser.

 

At fortolke det, der skrives

Jeg vil starte med en historie om en hest, jeg havde i kommission. En absolut sød og nem hest, der virkelig forsøger at gøre alt for at forstå sin rytter. Stort set altid giver en god tur, kan rides alle vegne og er vant til lidt af hvert. Denne hest skal lige som de fleste andre heste dog lige have ridset rammerne op for, hvad man kan tillade sig. Dvs. han lige skal have genopfrisket, at man skal stå stille ved skamlen og ikke bare gå, når man er i gang med at stige op. Man skal ride ud i hjørnerne og må ikke skrabe på staldgangen. Hvis man lige sørger for at holde disse ting ved lige af og til, så har du verdens bedste ven. Men jeg lavede en fejl. I stedet for at udpensle hver en ting, skrev jeg, at han til tider havde brug for en mere bestemt rytter. Dette var for at undgå de, som har svært ved at sætte sig i karakter. Heste lever i et hierarki, og hvis ikke du tager føringen i jeres tomands-flok, så er hesten nødt til det. Jeg fandt dog hurtigt ud af, at samtlige der ringende spurgte ind til, om han bukkede, stejlede eller andet helt absurd. Kun ud fra at reference til sætningen ”have brug for en mere bestemt rytter til tider”. Jeg var ærlig talt lidt chokeret. Jeg kunne aldrig finde på at skrive, at en hest havde brug for en mere bestemt rytter, hvis den i virkeligheden kunne være til fare for den almene rytter. Det er jo fuldstændig uansvarligt!

Jeg anbefalede ham til en bekendt, men hun turde ikke, da hun var blevet mere pivet med alderen og skulle have en hest, der var helt konesikker. Hvilket jeg vil mene, han er! Men der blev lagt for meget i den sætning og det var svært at få den vendt.

 

Uigennemsigtighed

Jeg blev derfor hurtigt opmærksom på uigennemsigtigheden på hestemarkedet. Mange af kunderne til mine heste havde været ude at prøve heste med staldkrampe, gjordkrampe der havde kylet dem af, halte heste og meget mere. Alle heste hvis unoder, skavanker m.m. ikke var blevet beskrevet i salgsannoncen. Når rytterne så var kommet ud for at prøve hestene, ville disse ting blive forsøgt skjult eller hentydet meget let til. I værste tilfælde var hestene bedøvet til afprøvning. Jeg var forarget.

For det første udsætter man andre mennesker for fare. I nogle tilfælde livsfare eller med mulighed for varige mén. Dernæst udsætter du også hesten for en meget ubehagelig oplevelse, da rytter er uopmærksom på, hvis han/hun eventuelt skal være lidt mere forsigtig i opstigning, med gjord eller andet. Til sidst tænker jeg på hesten. Stakkels ven. Bliver den solgt til de forkerte mennesker i tro om, den er rigtig for dem, så kan den i værste tilfælde ende sine dage uberettiget eller bliver kastebold.

Jeg købte sammen med en elev selv en hest engang, hvor afprøvningen gik super fint. De nævnte lidt let, at den ikke var så glad for at gå frem, og den gik da også lidt langsomt af og til, men den responderede egentlig ok. Vi købte den, men allerede da vi skulle afhente den, kunne jeg se, den så anderledes ud i øjnene. Mere vågen. Allerede ved første ridetur hjemme, ville den ingenting. Den stoppede op og du kunne på ingen måde få den frem. Vi fik den undersøgt og behandlet med mange ting og det begyndte så småt at gå bedre med hende. Men med mange års ondt, er det svært at vende tilliden, det tager lang tid!

Det var altså på ingen måde den hest, vi blev lovet eller som jeg havde prøvet derovre. Vi endte med at sælge hende, som hun var. Med fuldstændig åbne kort. Hun var altså en hest, der havde brug for tid og havde haft mange dårlige oplevelser. Hvor hun endte, kunne ikke være bedre. Det bedste hjem til en pige, der havde fuld forståelse for hendes bagage. Vi havde en kæmpe tab på den her hest, men for os var det alle pengene værd, at hun nu havde fået en rytter, der ville hende 100 % – uanset hvor længe det så ville tage og altid i hendes tempo.

 

Hestevelfærd vs. økonomi?

Da jeg startede i den her verden, havde jeg kun ét krav til mig selv. Det var altid at kunne se mig selv i øjnene, når jeg gik i seng. Og det har jeg overholdt lige siden. Hestenes velvære er det vigtigste for mig. Alt skal være fair, rimeligt og i et passende tempo, hvor glæden bevares, men der samtidig også er plads til at presse hestene på en sådan måde, at de udvikler sig og samtidig bevarer lysten til dressur.

Derfor gør det mig så ked af det, når jeg ser, hvordan penge er vigtigere end alt det her for andre. Er de 10-20.000 ekstra virkelig mere hver end den hests liv, som afhænger af hvem der bliver dens næste ejer?

En hest med unoder kan sagtens være det perfekte match til en, som har forståelse for disse og kan og/eller ønsker at arbejde med dem og tage hensyn til dem. Men den mulighed har hest og rytter ikke, hvis noget bliver holdt skjult.

Jeg ved, at uigennemsigtigheden har gjort det svært for købere at gennemskue en salgsannonce. Men jeg vil ikke stoppe med at være ærlig i mine annoncer. Jeg håber, at jeg på sigt vil få et ry om, at hos mig ved man, hvad man får. Der skal ikke lægges ekstra i det, jeg siger. Det skal forstås, som det bliver sagt. Ikke mere og ikke mindre. Jeg håber inderligt, at andre sælgere vil følge med, men jeg er bange for, det er meget usandsynligt og naivt. Derfor vil jeg hellere råde folk til at være ekstra opmærksomme, når de er ude for at prøve heste. Spørg hellere en gang for meget end for lidt, hvis du ser noget, der undrer dig. Få gerne en rideprøve ved handelsundersøgelsen og eventuelt en blodprøve!

Det er din egen sikkerhed, men også hestens, der er på spil!

Jeg vil forsætte, så jeg stolt kan se mig selv i øjnene hver aften, inden jeg går i seng. Jeg gør mit for at finde hestene det bedste nye hjem!

Og hesten jeg havde i kommission, som have behov for en mere bestemt rytter af og til? Ja, han blev solgt som lærehest til en kvinde, der kun havde siddet på en hest få gange før. Hun skulle dermed lære at holde balancen, give rigtige signaler og håndtere ham. Efter blot et par måneder red de rundt sammen løs i alle 3 gangarter. Han gør et fantastisk arbejde som lærehest!

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *